Door gebruik te maken van www.rechtsbijstand.nl geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies. Lees meer over cookies Verbergen

Mediation, wat kost het?

Iedere mediator stelt zijn eigen tarief vast. Meestal is dat ongeveer € 180,- per uur (inclusief btw). De partijen die een mediator inschakelen betalen die kosten gezamenlijk. Doorgaans worden deze kosten gelijk verdeeld, maar de partijen kunnen onderling natuurlijk tot een andere oplossing komen.

Gemiddeld duurt mediation tussen de 2 en 8 uur, verdeeld over een aantal gesprekken. Mediation kost dus meestal tussen de 360,- en 1.440,-. Voor het mediationtraject begint, maakt u afspraken over de kosten en de verdeling daarvan. Ook wanneer mediation mislukt, moeten de gemaakte kosten aan de mediator worden betaald.

Let wel: in de praktijk is het al gauw goedkoper een conflict via mediation op te lossen dan via de rechter.

Instaptarief mediatiors

Sommige mediators hanteren een instaptarief. Het instaptarief van 75,- per partij (exclusief btw) geldt voor het eerste gesprek, met een maximum van twee uur.

Te duur? Bijdrage in de kosten voor mediation mogelijk

Als u beneden een bepaalde inkomensgrens valt, komt u in aanmerking voor een bijdrage in de kosten voor mediation. Uw mediator kan een aanvraag hiervoor doen bij de Raad voor Rechtsbijstand (dit heet: een toevoeging aanvragen). De Raad kent alleen een bijdrage toe, als het om een serieus conflict gaat.

Meer informatie

Sluiten