Geen eigen bijdrage
Wanneer hoef ik geen eigen bijdrage te betalen?
In de wet staat dat u soms geen eigen bijdrage hoeft te betalen. Dit geldt bijvoorbeeld als:
- de officier van justitie (OM) of de rechter de Raad voor Rechtsbijstand verzoekt om een toevoeging af te geven;
- u slachtoffer bent van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf;
- u in de gevangenis zit en geen inkomen of vermogen heeft;
- u bent opgenomen in een psychiatrische inrichting;
- u in een asielprocedure zit;
- u minderjarig bent en er een bijzonder curator is benoemd;
- u bent aangehouden voor een ernstig strafbaar feit. Na melding door de politie is aan u een (piket)advocaat toegewezen.
Aan nihilstelling van de eigen bijdrage zijn aanvullende voorwaarden verbonden. Uw advocaat of de Raad voor Rechtsbijstand kan u hierover meer uitleg geven.
Bent u asielzoeker? Vul dan het formulier 'Eigen verklaring asielzoeker' in en geef het formulier aan uw advocaat of mediator.
Zit u in de gevangenis of bent u opgenomen in een psychiatrische inrichting en u heeft geen inkomen? Vul dan het formulier 'Eigen verklaring vrijheidsontneming' in en geef het formulier aan uw advocaat of mediator.
Hoeveel moet ik zelf betalen?
Nuttige websites
Eigen bijdrage
Het bedrag dat u zelf moet betalen voor de salariskosten van uw mediator of advocaat. Is gekoppeld aan de hoogte van het verzamelinkomen en de samenstelling van uw huishouding. Zie ook tabel 'inkomen en vermogen'.
Toevoeging
Het besluit waarmee de Raad voor Rechtsbijstand gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand toekent heet ' toevoeging'. Wanneer u een toevoeging krijgt, betaalt de Raad (een groot gedeelte van) de salariskosten van de mediator of advocaat. Een toevoeging kunt u aanvragen via uw mediator of advocaat. In sommige gevallen (strafzaken) beveelt de rechtbank dat de Raad voor Rechtsbijstand een toevoeging moet verlenen. Dit heet een last tot toevoeging.
Inkomen
Het door de Belastingdienst vastgestelde inkomen en vermogen in een kalenderjaar.
Vermogen
Over een deel van uw vermogen in box 3 (inkomsten uit sparen en beleggen) betaalt u geen inkomstenbelasting. Dit deel heet het 'heffingsvrij vermogen'.
Is uw vermogen in box 3 (inkomsten uit sparen en beleggen) hoger dan het heffingsvrij vermogen, dan betaalt u alleen over het vermogen boven die grens inkomstenbelasting. Het deel van het vermogen waarover u belasting betaalt heet heffingsgrondslag.
De Raad ontvangt alleen gegevens over uw vermogen, als uw vermogen hoger is dan het heffingsvrij vermogen.
Als u in het peiljaar een heffingsgrondslag heeft die hoger is dan '0', dan heeft u geen recht op gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand.
Advocaat
De raadsman of -vrouw die u bijstaat bij uw probleem.
Mediator
De mediator is de bemiddelaar die u en de andere partij bijstaat in de mediation.