Door gebruik te maken van www.rechtsbijstand.nl geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies. Lees meer over cookies Verbergen

Wat kan de Raad voor Rechtsbijstand voor u betekenen in de toeslagenaffaire

Vanaf 15 maart kunt u via de Raad voor Rechtsbijstand een advocaat krijgen om u te helpen om bij een verzoek om herstel bij de Belastingdienst/Toeslagen. U leest er meer over in de regeling. Deze advocaat is gratis. U hoeft niets te betalen voor het werk dat de advocaat voor u doet. U hoeft dus ook geen eigen bijdrage te betalen. Als u een bevestiging van uw melding van de belastingdienst/Toeslagen hebt ontvangen, dan kunt hiervan gebruikmaken. Vanaf 1 maart kunnen advocaten zich aanmelden voor de regeling. Vanaf 15 maart matchen we gedupeerde ouders met een geschikte advocaat. Is een advocaat al voor u aan het werk? Dan kunt u deze advocaat opgeven op het aanvraagformulier, zodat we deze advocaat met u kunnen matchen. Ook in dat geval hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

Hulp vragen bij uw zaakbehandeling

De Belastingdienst zal u tijdens de gesprekken die u heeft met uw zaakbehandelaar wijzen op uw recht op rechtsbijstand door een advocaat. Uw zaakbehandelaar kan u helpen bij het invullen met het aanvraagformulier om een advocaat te krijgen.

Aanvragen via het aanvraagformulier

Vanaf 15 maart aanstaande gaan we advocaten aan gedupeerden koppelen. Als u een bevestiging van uw melding van de belastingdienst/Toeslagen hebt ontvangen, dan kunt u hiervan gebruik maken. U vult dan dit formulier in en slaat het op. Via deze link kunt u het formulier uploaden en aan ons toesturen. Vergeet niet de brief van de Belastingdienst mee te sturen, waar u zich mee heeft gemeld als gedupeerde of de ontvangstbevestiging melding herbeoordeling Toeslagen.

NB: Op het aanvraagformulier geeft u alleen uw gegevens op. Als u een partner heeft, dan worden de gegevens van uw partner niet opgevraagd. Wij doen geen onderzoek of er een partner is. Om deze reden staat op het besluit dat u krijgt, dat u alleenstaande ouder bent.

Mailen gaat op een beveiligde manier, om uw gegevens goed te beschermen en de communicatie met de Raad veilig te laten verlopen. U doorloopt daarvoor enkele stappen. Hoe dit gaat, leest u in de handleiding

U kunt het ingevulde formulier en de brief van de Belastingdienst ook per post naar ons toesturen. Doe dit naar:

Raad voor Rechtsbijstand

Herstelregeling kinderopvangtoeslag

Postbus 70503, 5201 CD 's-Hertogenbosch

Wat gebeurt er na uw aanvraag?

Als wij uw aanvraagformulier en de brief van de Belastingdienst hebben ontvangen, nemen wij deze in behandeling. Vervolgens wordt u gebeld. We bespreken met u welke advocaat het best past bij uw situatie. Na dit gesprek nemen wij contact op met de advocaat van uw keuze en vragen wij of hij u wilt helpen. Als dat zo is, dan kan de advocaat u gaan helpen en belt hij/zij u op.

Bent u door de toeslagenaffaire tegen andere problemen aangelopen

De advocaat kan u mogelijk ook helpen bij andere problemen die zijn ontstaan door de toeslagenaffaire. De advocaat kan hier apart subsidie voor aanvragen. U moet dan wel een eigen bijdrage betalen. De hoogte van de eigen bijdrage die u betaalt is afhankelijk van uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden.

Het kan zijn dat u twee jaar geleden meer inkomen had en daarom geen subsidie voor een advocaat krijgt. Is uw  inkomen en vermogen van dit jaar lager? Kijk dan op onze website onder het kopje ‘Peiljaarverlegging’. Daarnaast gelden er ook andere voorwaarden bij de reguliere subsidie, deze kunt u nalezen in de bijlage die bij het besluit worden meegezonden.

Wat kunt u doen voordat u bij ons een aanvraag indient

Heeft u van de Belastingdienst/Toeslagen nog geen brief met de bevestiging van uw melding ontvangen? Belt u dan het Serviceteam gedupeerde Kinderopvangtoeslag op 0800- 2358 358. Dit is een gratis telefoonnummer. U kunt zich daar melden als gedupeerde.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over de regeling, het invullen van het formulier of het verzenden van het formulier? Kom u er niet uit? Twijfel niet en belt u ons op 088 787 1234. WIj helpen u graag! 

 

Sluiten