Door gebruik te maken van www.rechtsbijstand.nl geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies. Lees meer over cookies Verbergen

Zijn er nog andere kosten?

Naast de eigen bijdrage in de kosten van de mediator of advocaat kunt u ook te maken krijgen met andere kosten, zoals:

  • griffierechten;
  • kosten getuigen of deskundigen;
  • proceskostenvergoeding.

Griffierechten

Gaat u uw juridisch probleem voorleggen aan de rechter, dan moet u griffierechten betalen. Dit zijn de kosten voor het starten van een procedure bij de rechter.

Lees hierover meer op de pagina over 'griffierechten'.

Kosten als u een zaak wint of verliest

Als u een rechtzaak voert en verliest, kan de rechter beslissen dat u (een deel van) de proceskosten van de andere partij moet betalen. Als u de zaak wint, kan de rechter beslissen dat de andere partij uw eigen bijdrage, de griffierechten en de eventuele kosten van getuigen of deskundigen (gedeeltelijk) aan u terugbetaalt.

Uw advocaat ontvangt de proceskostenvergoeding

De Raad brengt een eventuele proceskostenvergoeding voor de salariskosten van de advocaat altijd in mindering op de vergoeding aan de advocaat. Op het aanvraagformulier voor de gesubsidieerde rechtsbijstand is een verklaring opgenomen dat u ermee bekend bent dat u het recht op de ontvangst van de proceskostenvergoeding overdraagt aan de advocaat.

Alsnog kosten rechtsbijstand voor eigen rekening na hercontrole

Een hercontrole van uw inkomen en vermogen kan betekenen dat u alsnog de kosten voor mediation of rechtsbijstand zelf moet betalen. Lees hier meer over op de pagina 'Gevolgen hercontrole'.

Sluiten